juli 2022 av Eva – fast medlem i bli_med.
Dette innlegget er langt og tungt å lese. Husk, du trenger ikke lese hele innlegget på en gang. Det er forsøkt delt opp og tydelig markert. Ta pauser.
Personlig hygiene – og andre praktiske upraktiskheter som alvorlig syk
Når jeg dukker opp her på bliMEd så har jeg gjerne ligget en stund i mørket og grublet på et eller annet.. Denne gangen er intet unntak, men jeg har for en gangs skyld ikke tenkt til å filosofere så hardt – og vil isteden ta for meg noe veldig veldig (u)praktisk noe. Det er nemlig én ting vi sjeldent snakker om; noe som mange – inkludert meg – bruker årevis med fortvilet prøving og feiling på, med den vonde følelsen av å være alene om et problem. Og det er dette med personlig hygiene.
Vi snakker ofte om hvordan finne rom og krefter til å gi oss selv det «lille ekstra», du vet: tenne lys, ta en ansiktsmaske, ha spakveld med kjæresten osv. Men hva når du sitter der og hører på folk snakke om hvordan lage hjemmespa og hvor viktig det er å ta vare på seg selv – og så har du ikke engang skiftet truse denne uka? I know. Jeg er ikke akkurat komfortabel med å flagge det foran folk jeg heller. Men jeg vet at jeg ikke er alene, og jeg vet hvor mye det koster folk å spørre. Hvor mye de har mannet seg opp før de trykker på «publiser innlegg» i en facebookgruppe og forsiktig spør om de er alene om å ikke ha dusjet på et halvt års tid.
Jeg husker da jeg selv ikke trodde det var fysisk mulig. Jeg mener, selv når man har omgangssjuke og influensa så kan man karre seg i dusjen og til og med føle seg bedre etterpå. Kanskje litt sliten, men ren og god, freshet opp i kropp og sjel og bihuler. Noen hardt kjøpte erfaringer senere vet jeg at det er ikke sånn verden fungerer.
Dette innlegget tar utgangspunkt i alvorlig-svært alvorlig grad, men jeg tenker at det er like aktuelt for alle som i blant må gjøre harde vurderinger på hva kreftene skal gå til. Kanskje har du en dårlig dag? PEM fra h***ete, eller bare trenger å spare kreftene til noe annet?
Uansett hvilket nivå du er på for øyeblikket vil jeg forsikre deg om at:
- du er ikke alene
- det du føler er forståelig
- nei, du er ikke ekkel
- du trenger ikke høre på folk som «vet bedre» enn deg, og som himler med øynene mens de forteller deg at det er jo bare å…. DU kjenner deg og kroppen din. Stol på det.
- det føles som verdens undergang å ikke kunne dusje. Og jeg sier ikke at det er hverken optimalt, behagelig, sunt eller praktisk, men det er mulig å overleve. Som jo i noen tilfeller er det vi må slå oss til ro med i perioder av livet.
- når det er sagt, så ER det en del triks i boka for å gjøre det hele litt lettere, litt renere, litt krefter spart og litt bedre selvfølelse
Så jeg tenkte å vise noen av mine løsninger og go-to´s i hverdagen, samt dele tips fra andre ME syke om produkter som kan være verdt å sjekke ut.
Men altså: «du ligger der, klissvåt av svette og feber. Lakenet er en eneste stor krøll under deg, du kan kjenne den helt egne lukta av ´´syk´´svette omgi deg i rommet. Det klør nedentil for den trusa har sitti på lenger enn godt er, og det bindet du brukte for å øke levetiden til den aktuelle trusa har gitt deg utslett og gnagsår. Du er villig til å gi HVA som helst for en dusj. For et rent putevar, eller bare at noen strekker ut lakenkrøllen. Men du klarer ikke snu deg i senga, og hvis noen tar på deg svimer du av og begynner å spy av smerte. What. To. Do..?!!»
En liten P.S. til alle mine med-menstruerende, ikke-dusjende mennesker der ute: man skal ikke tulle med hvilke kjemikalier man putter i kroppen sin, og jeg vet det er noen som forteller at de blir dårligere ME form av sånt som p-piller. Men for meg personlig så er jeg mye mer stabil form på piller (OBS på økt fare for blodpropp hvis du er sengeliggende eller mye immobil!) – og jeg slipper mensen.
Poenget er at når basic personlig hygiene er et mareritt så kan jeg bare ikke ha mensen i tillegg. Og det høres ut som man overdriver når man sier man ikke kan ha mensen. Folk flest, også leger, skjønner ikke alltid at det ikke bare er «litt upraktisk» for oss. Men det kan altså være et skikkelig stort problem når du hverken kan gå på do eller skifte bind eller vaske deg etter eget forgodtbefinnende. Just sayin´.
Uansett, dette er en realitet jeg har levd med i flere år. Nå er jeg heldigvis noe bedre og mer stabil, men jeg får fortsatt lyst til å grine når jeg hører folk kommentere sånt som at «åh men hvis du ikke orker å gjøre det sjøl så kan du jo bare få hjelp. Du kan bare ligge der og bli vasket!»
Nei.
For det første, ikke alle har hjelp. Dessuten – for meg har det ofte vært sånn at det koster meg MER, og jeg blir dårligere av at noen andre skal «håndtere» meg enn jeg blir av å prøve (om enn fåfengt) selv. Men der er vi veldig forskjellige, noen tåler berøring veldig godt både som smertelindrende massasje og mer vanlig stell o.l. Uansett hva som gjelder akkurat deg, akkurat i dag så er cluet å finne ut hvor grensene dine går for hva du tåler og hvilke løsninger som til syvende og sist balanserer best imellom «mest mulig effektivt» og «minst mulig belastende». Men det er en hårfin grense, og ofte er det veldig vanskelig å finne et klart skille.
Ofte må man isteden prøve seg litt frem for å finne ut akkurat hvordan DU fungerer. Kanskje er det beste for deg å få en ferdig våt klut som du selv bruker til å vaske ansikt og hender, og så får du hjelp til å vaske kroppen? Eller er det best om en hjelper kan løfte på tskjorta og dyna di mens du vasker selv? Hvor går grensa di for hva som er god hjelp og avlastning vs et ekstra stressmoment og noe som til syvende og sist koster mer totalt?
Anyways – her kommer min liste over tiltak jeg har funnet at fungerer for meg, og nummer en er å ha ulike «stasjoner» klart for stell, tilpasset alle dine vanlige formstadier. Det kan bety alt fra å ha en kurv med spa-ting klart til bruk når formen og anledningen byr seg, til en ekstra pakke med våtservietter i nattbordskuffen til nød.

- vanlige våtservietter (til håndvask o.l.) à jeg liker godt noe som heter «funkyboks» (eller noe sånn), som er pene plast «cover»/bokser til pakker med våtservietter. De er kjempelette å åpne / lukke, og holder dem våte lenge.
- evnt ansiktsservietter og intimservietter
- deodorant
- lepomade
- ett skift med klær (truse og pysj)
- et lite håndkle eller klut (ingenting er verre enn å ligge og «skvulpe» i våt hodepute når feber eller kaldsvette tar overhånd..)
- tyggis, fluortabletter, tabletter mot munntørrhet og tanntråd
Hvis jeg er for dårlig for et ordentlig stell kan jeg da i det minste tørke fjeset eller hendene, og ta på litt deodorant. Dessuten – har du tenkt på hvor mange ganger iløpet av en dag man normalt vasker hendene? Nei? Det er fler enn de to gangene jeg kommer meg på do hvertfall.. Så våtservietter er et must.
I perioder er tannpuss nesten uoverkommelig bare å tenke på. Men da tenker jeg som så at ALT hjelper. Derfor har jeg et helt liten utvalg av «stæsj» liggende så jeg kan gjøre hvor lite eller mye jeg klarer – om det så bare er å få litt bedre smak i munnen.
Normalt sett får jeg ferdig tannbørste med tannkrem på nattbordet med et glass vann, og så lenge jeg ligger godt og med godt støtte så klarer jeg en puss. Noen synes elektriske tannbørster er veldig kjekt siden de pusser nærmest av seg selv – og de er sikkert mer effektive enn de vanlige. Men den er for tung for meg, og jeg takler hverken lyden eller vibrasjonene så for meg er ikke det et alternativ. Test ut hva som går.
Alt jeg trenger til et fullt stell med vaskefat, altså: såper, skrubb, kremer, ansiktsvask, ansiktskrem, neglsaks, deodorant, tanntråd, barberhøvel / maskin, ansiktsmasker og ulike bomullspads +++. Og såklart flere våtservietter (intimvask). Hvis jeg klarer å sitte på sengekanten kan jeg få inn vaskefat – og så gjør jeg alt fra lett kattevask til fullt stell med ansiktsrens og maske hvis det skulle være krefter til det. Alternativt ligge i sengen mens assistenten min sender meg kluten.
Den samme tralla har jeg også hatt på badet hvis jeg skulle klare å komme meg dit og sitte foran en ekte vask. Det skjer sjeldent, men det føles godt å ha muligheten – og slippe å bruke krefter på å tenke / planlegge hvis plutselig dagen skulle være der. Uansett har jeg alltid liggende en ekstra truse og intimservietter på badet / do, slik at når jeg først er oppe og buksa er nede så kan jeg ta en runde med våtservietter og eventuelt bytte truse. Krefter spart.
Dette var jo mest ting jeg «klarer» selv, med hjelp og tilrettelegging fra assistenter eller familie som finner frem og legger klart for meg. Men det er en del jeg ikke klarer uansett form, og må ha hjelp til – sånn som å børste håret, sette det opp, vaske det, vaske bein og rygg, fotstell (negler og barere legger osv).

Hvis jeg har en eller to skikkelig dårlige dager av gangen bare dropper jeg alt som minner om stell. Men noen ganger blir det mange dager på rad, eller jeg har så heftig feber at jeg blir liggende og svømme i senga. Da må jeg bare ha hjelp til nødskift / stell i seng uansett hva det koster. Da fokuserer jeg på vask av hender og ansikt / hals (føler meg freshere), og skift av tskjorte + truse hvis mulig. Eventuelt bare få lagt et lite håndkle mellom det våte tøyet og meg som en nødløsning til jeg får samlet litt mer krefter. Det viktigste for meg – og huden min – er å være tørr! Og å lukte godt, så alltid deodorant..
Det samme gjelder sengetøy; snu / bytte hvis mulig, men i nødsfall bare få lagt et tørt håndkle eller ullpledd rundt meg. Dette forutsetter at det ikke er et alternativ å bli stelt ordentlig i senga da. Hvis jeg tåler å bli tatt i, men bare ikke kan ha hodet oppover eller røre meg selv så er det en litt annen sak. Da er såklart et ordinært sengestell med skift av både klær og sengetøy å foretrekke. Men jeg går ut i fra at jeg ikke er alene om å ikke kunne bli tatt på på det dårligste.
det har jeg ikke sjangs til selv per nå, men det er også en fin måte å spare krefter og blodtrykksfall på ved å unngå å måtte bøye seg og gjøre anstrengende bevegelser.
Hvis man kan sitte med beina ned er jo det greit, men jeg tar fotbad med en balje oppi senga så jeg kan ligge flatt. Det går helt fint med tanke på søl, bare bygg godt nok opp med puter og dyner så du ikke bruker muskelkraft på å holde beina i riktig posisjon. Hvis du sliter veldig med temperatur og blodtrykksfall kan et fullt fotbad være for mye, men bare å bli vasket kjapt med en lunken klut gjør underverker for renhetsfølelsen.
igjen, ikke noe jeg har sjangs til hverken på egen hånd eller med hjelp. Og jeg skal ikke engang prøve å finne ut hvor lenge det er siden jeg dusjet sist… (tror det må ha vært senhøst /vinter i 2019).
Men hårvask gjør jeg sånn innimellom, også det i seng. Her får du ulike vaskefat som kan ligge i senga eller stå på gulvet som en frisørvask. Jeg har sistnevnte, og når vi bygger opp med puter ligger jeg faktisk ganske godt. Det er anstrengende, og jeg tåler ikke så godt varmt vann (blodtrykksfall) eller at noen jobber så mye med håret mitt så det blir kun når jeg er i «pluss» på krefter.
Jeg har prøvd sånn ekstra dusjslange man fester på vasken, campingdusj (en dusjslange med pumpe som man bare putter i en bøtte med vann) – og godt gammeldags litermål. Jeg må si at for meg er det siste også det beste. En dusjslange gir bedre trykk, og en følelse av å få virkelig renset opp og skylt ut – men de bråker.
Jeg innså ikke hvor mye krefter jeg brukte på lyden av vannet fra slangen før vi en gang prøvde litermål og å helle for hånd, og jeg plutselig tålte 2 (!) runder med sjampo og var halvveis i balsamen før det begynte å svartne for øynene mine. Normalt må jeg ha hvertfall to runder med isvann i hodet for å ikke svime av underveis + isposer for å holde kroppstemperaturen nede og dempe kvalmen. Men jeg sparer altså SÅ mye krefter på å fjerne lyden og trykket fra slangen.
For det første; sitt når du kan. Om det er en enkel krakk, en større stol med håndtak og ryggstø eller til og med en dusj-seng kommen av på hvor stor plass du har og hva du trenger av støtte. Men selv om formen ikke er så verst og du tåler selve dusjen / vannet, så sparer du mye på å ikke stå rett opp og ned.
Dernest, tenk på sanseinntrykk (totalpakka! Alt spiller inn..) + temperatur. Kan du slå av lyset, eller få dempet det på noe vis? Må vifta gå akkurat mens du dusjer, eller kan den skrus på rett etter? Kan du ha et vindu åpent for å få frisk luft inn og varm damp ut?
Hvordan reagerer du på temperaturforandringer? Er det best med forvarmet bad så du ikke fryser når du kommer ut? Eller er du motsatt, så du heller skal ha det så kaldt som mulig (varme utvider blodårene = blodtrykket faller) ? Kanskje hjelper varme såpass på smerter og muskler at du trenger det varmt, men ta et par «pauser» med kaldt vann underveis for å hjelpe blodtrykket å holde seg?
Du kan også dusje i varmt vann, men ha et par isposer liggende på vasken for å kjøle ned hode og håndledd ved behov + et glass med isvann (drikk godt både før, under og etter). Varierer formen din gjennom døgnet? Prøv å legg anstrengende aktiviteter til et tidspunkt du vet du tåler mest – men hold selve anstrengelsen på et nivå du tror du ville tålt på den dårligste delen av døgnet..
Kanskje kan du ta å vaske der du kommer til selv sittende, og så ha et tegn til en hjelper som står utenfor (slå av dusjen eller avtale antall minutter for eksempel) så kan de komme inn og hjelpe deg med håret og ryggen? På samme måte som du sparer mye på å ikke bøye deg for å vaske føttene (du kan forresten ha en sånn fotvasker / børsteting i dusjen så du kan vaske føttene uten å bruke armene), så er mye spart ved å ikke måtte jobbe med armene over hodet for hårvask / gre håret osv.
ha en plan for tørking og «etterarbeid». Å slenge på seg en morgenkåpe i frotte tørker like bra som aktiv tørk med et håndkle, men koster mye mindre.
Blir du varm etter dusj? Ha klart isposer, frisk luft og kaldt vann å drikke! Blir du kald / får frostrier, forbered en varm seng med varmeflasker, pledd, dyne, ulltøy og varmelaken.
Tørking av hår – orker du / trenger du hårføner? Det tørker fort, men mye lyd og varme. Lufttørk og vanlig håndkle er et alternativ, ellers så er mye krefter spart ved å ha en ferdig hårturban med knapp som sitter.
Så, hvor skal du hvile? Klarer du å komme deg helt inn i senga /sofaen, eller må du ha en mellomlanding rett ut av dusjen? Kanskje holder det med en stol, men det er heller ingen regel som sier at du ikke kan ha en pute eller tre på gulvet på badet eller i gangen utenfor.. Og når det gjelder opprydning, så er det lov å la andre rydde opp eller i det minste vente med å rydde opp til du ha hvilt litt.

Sist men ikke minst – og dette gjelder både low key sengevask og dusj: du trenger ikke ta alt i en økt! Kanskje dusjer du kroppen, men tar hårvasken sittende i en god stol eller i senga? Kanskje tar du ansiktet og armene i en økt, tskjorta i neste og trusa / nedentil i den tredje? Beina for seg?
Du kan også spre et morgenstell utover en hel dag, eller du kan ta en ting per dag. Hvis alt du klarer er ett steg om dagen uten at det koster deg evnen til å spise, gå på do eller kommunisere så få du heller ta sikte på å få stelt hele kroppen en gang per uke – også når du får hjelp til alt i senga. Sånn er det dessverre noen ganger. Det er sjelden hele meg er ren på en gang, men bare å få vasket en kroppsdel gjør noe med selvfølelsen min. Og når jeg en sjelden gang får organisert både nyvaska hår, ny pysj OG rent sengetøy på en gang så er jeg i himmelen et øyeblikk.
Litt om hår: jeg har alltid hatt kjempelangt, kjempetykt hår. Men etter at det begynte å dette av i store tjafser når jeg var på det dårligste, klippet jeg det kort første gang. Det finnes frisører som kommer hjem til deg, men det har jeg kun brukt en gang fordi da måtte jeg sitte oppreist på en stol. Isteden er det mamma som får jobben med å redde håret mitt, og jeg må si jeg er imponert over hva hun kan få til med meg liggende i senga i halvmørket.. Vi må ofte ta det i etapper, og det har vært ganger hun omtrent har klipt i blinde bare for å få av lengden og spare meg for smertene og tiden det tar å gre ut flokene. Jeg orker heller ikke maskin, så undercuten må klippes saks, selv om det tar lenger tid.
Det er forskjell på hårtyper da, så man må vel bare prøve seg frem og finne det som virker for sitt hår og antall timer i sengen (+ antall ganger i uka eller måneden du takler å få gredd håret..). I bedre perioder har jeg klart å ha lengre hår igjen, da flettene mine fint holder i flere dager / opptil en uke av gangen hvis de er flettet stramt. Men det blir tover og floker, og det koster vanvittig mye krefter selv om noen andre står for børstingen.
Helt til slutt tenkte jeg å dele en liste over produkter jeg fikk anbefalt når jeg gikk ut i diverse ME grupper og spurte etter deres favoritter. Jeg har prøvd å samle dem etter tema, sånn at det er lettere å finne frem 😊 Generelt sett bør du gå for renest mulig og færrest mulig ingredienser.
Alt vil nødvendigvis ikke fungere for alle, men jeg håper denne dagen kan være både en trøst om at du ikke er alene, og en inspirasjon for å finne noe som fungerer for deg der du er akkurat nå.
Men altså – produkter. Lista er såklart ikke utfyllende, men hvis du står fast i hva du skal prøve så kan det hende du finner noe her:
Særlig ved hyppig svette og / eller ikke klarer å få skiftet så ofte på senga
- bruke madrassbeskytter (tynn, kan vaskes med resten av sengetøyet)
- putebeskytter (under putetrekk)
- ligge på et stort håndkle i perioder med mye kaldsvette eller feber. Det holder det tørt, og det tar mindre krefter å bytte håndkle enn laken..
- bruke en dæsj eddik som skyllemiddel (tar lukt)
- hvis du er sengeliggende og ikke får latt senga og sengetøyet «puste» litt innimellom kan det i tillegg til å snu overmadrasser osv være godt å ha flere dyner og puter å bytte mellom.
Tørrshampoo:
- Idun (parfymefri, apotek)
- Batiste (særlig den som heter «bare», hvit/lysegrønn. Den gir minst lukt. Evnt «brunette» for mørkt hår)
- Talkum eller bakepulver
- Senastian professional
- Kerastase fresh affair
- Jan thomas
- Bumble and bumble (pulver)
Personlig bruker jeg sjelden tørrsjampo, fordi det kan gå både uker og måneder mellom hver gang jeg får vasket håret. På meg begynner tørrsjampo å klø infernalsk hvis jeg ikke får vasket håret ordentlig innen en dag eller to etter bruk.. Det eneste jeg putter i hvis det virkelig trengs er balsamspray.
Vanlig shampoo:
- neutral
- cutrin vieno
- einerlåg sjampo original (mild duft)
- daxxin original parfymefri sjampo
- vossabia sjampo
- Tena wet wipes (apoteket) – store, myke og med mild såpelukt. Bedre enn de fleste «vanlige» babyservietter, da de faktisk tar litt svettelukt.
- Pampers aqua pure (beste våtserviettene jeg har prøvd hvertfall! 99% rent vann, lukter godt – altså lukter ikke bleie, veldig godt med fuktighet og du føler du blir ren på hendene)
- Ilp våtservietter (apotek)
- Natracare intimservietter + bind og truseinnlegg
- Dr greve intinservietter
- Alepposåpe
- Cutrin vieno (merke, luktfri og sensitiv)
- Neutral såper
- Asan intimsåpe
- Optima pH
- Eucerin shower oil
- Nivea lemongrass and oil dusjsåpe
- Änglamark
- Oliven original (såpe)
- Aloe vesta perineal hudrens (designet for inkontinens, men kan brukes på hele kroppen. Flytende hudrens for sensitiv hund, trenger ikke tørkes av, den tar lukt – lukter sitron, og du føler deg ren)
- Rema 1000 sine «lev vel» våtservietter (lukter ikke vondt, huden føles ren og den har god åpne/lukkemekanisme i hardplast så de tørker ikke ut)
- Danatekt rensecreme
- Stop24
- Crystal roll on (iherb)
- Nuud deodorant
- Jan thomas pure
- Neutral deo (mild)
- Herredeodoranter (tar ofte lukta bedre enn mange beregnet på damer)
- Dr greve (mild)
- Barrierekrem
- Karbamid krem (parfymefri, for eksempel canoderm)
- Ecooking parfymefri bodylotion
- La roche posay
- Aderma exomega control
- The ordinary
- Jan thomas pure
- Eucerin urea repair plus lotion (body lotion)
- Cerave kremer og rens (parfymefri)
- Spenol
- Comodynes exfoliating ansiktsservietter
- Maria åkerberg (ansiktskrem)
- Philips 7000 bodygroom
- Hårklippere
- Flawless finishing touch
- Vossabia
- Rudolph care
- Cosmica (parfymefri)
Styr unna: sjampohetter (funker dårlig, gjør håret mer fett og lukter ikke godt..) og hårspray på generell basis.
Håper du finner noe du trives med 😊 LYKKE TIL!