Gjesteinnlegg: ME og kosthold

Gjesteinnlegg av Mathias Moe

ME og kosthold

Det finnes per i dag ingen konkrete vitenskapsbaserte kostholdsråd som er bevist å ha nytte for alle personer med ME. Ifølge ME-foreningen og Oslo Universitetssykehus (OUS), er det derfor anbefalt å følge de samme kostholdsrådene som befolkningen for øvrig.

Likevel er det verdt å merke seg at det finnes mange nyttige tips relatert til ME og kosthold, både når det kommer til valg av råvarer og matlaging. Nasjonal kompetansetjeneste for ME og ME-senteret Aker ved OUS, har blant annet laget en kostholdsveiledning for ME-rammede.

Vi skal her se nærmere på noen av rådene som deles i veilederen!

Et sunt og variert kosthold bør prioriteres

Personer med ME bør – i likhet med alle andre – fokusere på å ha et sunt og variert kosthold, i henhold til myndighetenes anbefalinger. Helsedirektoratet har en oversikt som viser hvilke matvarer man bør spise mest av,  basert på nasjonale faglige råd.

Det presenteres også kostholdsråd ved ulike sykdomstilstander og diagnoser, men det er ingen spesifikke råd for ME og kosthold. Derfor er det anbefalt å følge de generelle kostrådene:

  • Rikelig inntak av grønnsaker, bær og frukt – gjerne fem porsjoner daglig
  • Spis grove kornprodukter og langsomme karbohydrater daglig
  • Fisk er en god proteinkilde, og bør spises 2–3 ganger ukentlig
  • Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt, sukker og salt
  • Velg magre meieri- og kjøttprodukter
  • Vann er den beste tørstedrikken – drikk gjerne 1,5 liter eller mer per dag

OUS presiserer at det kan være utfordrende å ha et variert kosthold, både for personer med og uten ME. Med ME er det kanskje ekstra krevende å ivareta et sunt kosthold, siden matlaging kan oppleves som krevende.

Det kan være fristende å ty til lettvinte og usunne løsninger i hverdagen, men det finnes også tips som gjør matlaging mer lettvint. Da vil det kanskje også bli lettere å opprettholde et sunt og godt kosthold.

Enkle, lite tidkrevende og sunne løsninger

Dersom du har ME, kan lettvinte løsninger som ikke krever for mye tid eller krefter være et godt valg. Ifølge OUS kan det for eksempel være smart å velge ferdigvasket salat fremfor hel salat som må vaskes og kuttes selv.

Andre tips inkluderer hermetisk mat, frosne grønnsaker og ferdig oppskåret kjøtt og fisk. Det blir også tipset om å lage måltider som ikke krever for mye tilsyn under tilberedning. Lager du ovnsretter kan du for eksempel hvile mens maten nærmest lages av seg selv.

Det kan også være lurt å velge matretter som ikke fører til for mye oppvask. Med enkle matlagingsrutiner kan matlaging bli både motiverende og morsomt.

Andre tips

Ifølge OUS er det oppdaget markører i ME-pasienters blod som indikerer at behovet for antioksidanter er noe høyere enn i befolkningen ellers. Derfor er det gunstig å få i seg rikelig av frukt, frø, grønt, nøtter og bær.

ME-foreningen kan for øvrig informere om at mange pasienter ser ut til å ha nytte av vitamin B12-injeksjoner. Her kan du lese mer om det vitenskapelige grunnlaget for disse funnene.

Ifølge ME-foreningen er det også mange med ME som er overfølsomme for kjemikalier. Av den grunn kan det være gunstig å styre unna kunstige tilsetningsstoffer om mulig.

Husk at alle ME-pasienter kan ha individuelle opplevelser av hvilke kostholdsråd som fungerer best for dem!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.