Flytende mat krever mindre av kroppen

Først delt på bli_med sin snap 10.02.2021

Kroppen jobber både dag og natt. Noen ganger bruker den energi på sitt indre arbeid som vi egentlig ikke har til overs. Å fordøye maten er en av de tingene som vi må gjennom hver dag, helst flere ganger. Det er ikke noe nytt at dette koster krefter. Jeg og flere andre som bruker aktivitetsklokke med stressregistrering, ser tydelig at både å tygge, men også å fordøye maten gir til tider store utslag for stress! 

Stressmålingen til klokkene handler ikke om det man gjerne tenker på først når man hører ordet stress, som det å være stressa for noe som skal skje osv. Det handler om kroppslig stress og regnes ut gjennom blant annet puls og bevegelsesregistreringer. Infeksjoner gir f.eks høyt stress.

En illustrasjon av hvordan stresset kan øke når man har spist. Stresset øker fra lavt stress(blått) til høyt stress (orange) når jeg våkner. Den gule pilen viser når jeg spiste frokost. Stresset blir veldig høyt mens jeg spiser og er høyt minst en time etterpå.

En måte å hjelpe kroppen til å bruke enda mindre energi er å mose maten. Eller bruke flytende næring. Dette kan være næringsdrikker fra apotek, proteinpulver eller andre pulveriserte måltidserstatninger, eller du kan mose grønnsaker og det du ellers ville spist til middag. Det er nok lurt å prøve seg frem for å finne noe man liker. Jeg elsker brokkolimos. Jeg koker brokkoli og moser med en god klatt smør før det krydres med salt og pepper. Mye kan moses og det er lett om du har stavmikser eller foodprosessor!

Det er også nyttig å være klar over at noe mat er lettfordøyelig, mens andre ting krever mer energi fra tarmene. Man kan også sjekke opp hva som er de generelle rådene for lettfordøyelig mat i linken under. Mange har matintoleranser og det er viktig å være klar over at dersom kroppen din får i seg noe den ikke tåler vil det kreve mye energi (selv om maten er listet opp som lettfordøyelig). Trykk her for å lese om lettfordøyd kost hos SNL.no

Ikke tenk at dette rådet er kun for alvorlig grad. Det er en super måte å spare energi på om du trenger å hvile før eller etter en planlagt stor aktivitet. Eller om du er i PEM. Lurt å ha noe liggende ferdig most i fryser (eller få hjelp så klart)

Dersom man har alvorlig eller svært alvorlig grad, eller sliter med å få i seg næring av andre grunner som matintoleranser osv, må man såklart  finne løsninger sammen med helsepersonell. Det er viktig å få i seg mat med alle nødvendige næringsstoffer. Det finnes flytende næringsdrikker på apotek og i noen tilfeller er det nødvendig med intravenøs næring. 

 

Under her kommer lesertips:

lesertips1
"Vi har laget en aldeles nydelig kremet grønnsaksuppe" (klikk på bildet for å komme til oppskriften).
Skjermbilde av det noen har skrevet.
Havregrøt, chiagrøt/kjøleskapsgrøt, melkesuppe, smoothie er gode frokostalternativ.
Skjermbilde av det noen har skrevet.
Most mais er godt, da boksmais som kokes og moses (finnes sikkert oppskrift på nett), blomkål er også godt som mos med smør og krydder, og hjemmelaget ertepurte av frosne erter.
lesertips2
Alt av grønnsaker kan helt klart moses (jeg stavmikser eller bruker blender alt etter hva som er lettest) vil ikke anbefale å stavmikse kjøtt. Så grønnsaksuppe er noe som lages opp i store mengder, stavmikses til alt er most og fryses i porsjonsbokser.
Skjermbilde av det noen har skrevet.
Gulrot, brokkoli, kålrot, blomkål og andre lignende grønnsaker kan kokes og moses litt som potetmos. Kan kokes i ulike ting for ulik smak f. eks koke i melk eller buljong. Kemost, smør, fløte eller creme fraice kan tilsettes alt etter hvilken konsistens du vil ha og så er det bare å prøve seg frem med krydder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.