04.04.2021 av Anne Renate – fast medlem i bli_med.
Ting verdt å tenke over ved anskaffelse av bil/ hva gjør en bil ME vennlig.
Automatgir
Bilen girer av seg selv og man har dermed to pedaler å forholde seg til istedenfor tre. Med automatgir slipper man også å inn og ut med pedaler hele tiden, spesielt ved kjøring i byen. Jeg opplever personlig mye mindre melkesyre i beina og armene når jeg kjører med automat framfor manuelt gira bil.
Høyde på bilen
Med en god høyde på bilen blir det lettere å komme seg inn og ut. Om man ikke må løfte tunge ting inn og ut av bilen selv, kan det være ideelt med en bil man bare kan sette seg rett inn i uten å måtte klatre opp eller ned i hele tatt.
Sittekomfort
For å spare krefter og klare å slappe av så godt det lar seg gjøre er det viktig å sitte godt. Man bruker overraskende mye krefter på å holde kroppen oppreist på et sete som ikke gir den støtten man trenger.
Servo
Dette er det som gjør at rattet blir lett å svinge på. Jo dårligere servo, jo tyngre er rattet å svinge på. De servoene som gjør rattet desidert lettest er elektrisk servo. Dette er veldig vanlig på nyere biler, men ikke standard.
«Følsomme» bremser
Et ME-hode reagerer ofte litt tregere enn normalt (det gjør hvertfall mitt), og derfor er det ganske kjekt og viktig med bremser som reagerer fort, slik at man unngår farlige situasjoner og «veie opp for» hodet som går litt tregt.
Stillegående
Det er veldig varierende fra bil til bil hvor mye lyd de lager når man kjører. For veldig mange MEdmennesker er støy krevende, spesielt over tid. Ting som lager støy i en bil er:
- motoren. Gamle bråker gjerne mer enn nye, og El-motorer går mye stillere enn motorer på fossilt brensel
- dekkene som treffer asfalten (piggdekk bråker mer enn piggfrie)
- lufte anlegget
- det kan suse fra dører og vinduer, spesielt om det er en liten glippe en plass
Elektriske seteinnstillinger
Dette er spesielt kjekt om det er flere som bytter på samme bil. Da kan man enkelt justere setet ved å trykke eller skyve på en knapp, framfor å skru seteryggen opp/ned med det tynge hjulet på setet, eller bruke masse muskelkraft i beina på å flytte setet lenger fram/bak osv. Dette kommer standard i en del biler, men er også mulig å ettermontere (dog mye knot for de som skal ordne det).
Cruisekontroll
Cruisekontroll gjør at bilen går i en bestemt hastighet hele tiden uten at man behøver å tråkke på noen pedaler. Et genialt verktøy på lengre strekninger, feks på motorveien, for å avlaste beina. Dette kommer standard i en del biler, men er også mulig å bestille som ekstrautstyr eller ettermontere senere.
Adaptiv Cruisekontroll
Gjør at bilen din holder lik avstand til bilen foran deg hele tiden, og varierer hastighet selv. Bremser bilen foran, bremser bilen din osv. Dette er en forholdsvis ny oppfinnelse, og finnes derfor kun i nyere biler. Nøyaktig hvor nye vet jeg dessverre ikke.
Motorvarmer
Også kjent som bensinvarmer, diselvarmer, webasto eller elektrisk motorvarmer. Dette gjør at motoren varmes opp fortere, eller før du starter motoren (kommer litt an på typen). Når motoren er varm før du begynner å kjøre blir kupeen fortere varm, motoren får mindre slitasje, starter lettere i kulda og bruker mindre drivstoff. En del biler med motorvarmer har også fjernstyrt kupévarmer, og da er bilen varm når du setter deg inn i den. https://www.naf.no/tips-og-rad/bilhold/teknisk-om-bilen/slik-fungerer-motorvarmeren/
Sete- og rattvarmer
Dette styres gjerne ved en bryter inne i bilen, og setter da i gang varmekabler i sete og rattet, hvilket er helt magisk på en kald og vond kropp (spør du meg hvertfall). En del biler har kun setevarmer, ikke rattvarmer. Det er også noen biler som kun har setevarmer på førersiden, og om du er mye passasjerer er det veldig greit å ha på begge sider.
Lydanlegg
God lydkvalitet kan ofte være avgjørende for om det blir greit å høre på musikk i bilen eller ikke. Ofte er «dårlig lyd» mer slitsomt å forholde seg til enn «god lyd».
Firehjulstrekk
Dette er spesielt for folk som bor eller ferdes utenfor allfarvei. Med firehjulsdrift kommer man gjerne fram på steder som er vanskelige uten, eller man kan slippe noen kinki situasjoner fordi bilen har bedre fremkommelighet.
Plass til hjelpemidler
Har du rullestol, rullator eller andre hjelpemidler du trenger å få med deg? Da er det viktig å sjekke at det er plass til det du trenger i bilen. Er det behov for stasjonsvogn istedenfor personbil?
Elbil, bensin eller diesel
Hva som er best for deg og dine vil trolig variere litt etter hvor man bor, hvor mye og langt man kjører osv osv. Det er fordeler og ulemper med alle. Feks er diesel stort sett billigere enn bensin, mens elbil ofte er mer stillegående enn fossilt brensel.
Hengerfeste
Hender det at du/dere har behov for å kjøre ting som ikke får plass i bilen? Vi hadde en stund en bil uten hengerfeste, og for oss var det veldig tungvint, derfor endte vi med å ettermontere det. Om man først har behov for å kjøre med henger slipper man en del organisering og styr ved at man har hengerfeste selv.
Armlener
Man har noe å leve armene på slik at det ikke blir like tungt å holde hendene på rattet, spesielt om man skal kjøre selv over lenger tid. Det er også energiøkonomiserende om man er passasjerer.
Oppsummering
- Automatgir
- Høyde på bilen
- Sittekomfort
- Servo
- Følsomme bremser
- Stillegående
- Elektriske seteinnstillinger
- Cruisekontroll og adaptiv cruisekontroll
- Motorvarmer
- Sete- og rattvarmer
- Lydanlegg
- Firehjulstrekk
- Plass til hjelpemidler
- Elbil/diesel/bensin
- Hengerfeste
- Armlener
Bil via nav
Man kan søke om å få tilskudd til bil via nav hjelpemiddelsentral. Nav deler biler inn i to grupper;
Gruppe 1: vanlig personbil beregnet for folk som studerer eller jobber og er avhengig av egen bil for å kunne stå i jobb/utdanning på grunn av skade eller funksjonsnivå. Denne gruppen kalles gjerne «tilskudd til bil i arbeid og utdanning». https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/hjelpemidler-og-tilrettelegging/bil-og-spesialutstyr/tilskudd-til-bil-i-arbeid-og-utdanning
Gruppe 2: kassebil med heis eller rampe til rullestol. Det er for folk som er helt avhengig av heis eller rampe for å komme seg inn i bilen og i hovedsak ikke har gangfunksjon. Kalles også «spesialtilpasset kassebil». https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/hjelpemidler-og-tilrettelegging/bil-og-spesialutstyr/lan-til-spesialtilpasset-kassebil
NB!
Men man kan også søke om støtte til spesialutstyr og tilpasninger som man ikke kan få via vanlig bilfabrikk, som da nav og bilombygger ordner. Da kan man feks få heis eller rampe til rullestol og dokkingstasjon for å sikre rullestolen i egen privatfinansiert bil. Og det er dette som er lettest å få innvilget med ME. https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/hjelpemidler-og-tilrettelegging/bil-og-spesialutstyr/spesialutstyr-og-tilpasning
Jeg anbefaler følgende om du ønsker å få med deg en elektrisk rullestol i bil: skaff deg en bil som rullestolen går inn i, og som ellers fyller nav sine krav til biler som skal bygges om. (Se link her https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/hjelpemidler-og-tilrettelegging/bil-og-spesialutstyr/sjekkliste-ved-kjop-av-bil) søk om det utstyret og den tilpasningen som trengs for å få en fungerende løsning for deg og dine.
Det er også mulig å søke om løse skinner/rampe eller «kran» om man har en personbil og en rullestol som er for tung for deg å løfte, uten å bygge om bilen eller fastmontere ekstrautstyr.
Eller man kan søke om skaphenger for å få med seg hjelpemidler, og hengerfeste om man ikke har det.